Общият устройствен план на ски курорта "Паничище-Езерата-Кабул" ще унищожи 1600 ха от Националния парк Рила, алармират природозащитни организации. Те твърдят, че две трети от комплекса ще бъде разположен на територията на парка.

Според тях това е грубо нарушение на българското законодателство и на Плана за управление на Национален парк "Рила", както и на ангажиментите на страната ни за опазване на идентифицираните от европейската програма - Натура 2000 обекти.

За тези нарушения екоорганизациите обвиняват Министерство на околната среда и водите заради "нехайството му и липса на реакция". Те настояват проектът да бъде спрян, за да бъде запазена територията на Рилските езера.

За да се подпомогне местната общност в намиране на път за устойчиво развитие коалиция от три неправителствени организации и граждани - сдружение "Еко Рила" - Самоков, Екологично сдружение "За Земята" и Българска Асоциация за Алтернативен Туризъм (БААТ), реализира проект "Различна визия за Северна Рила: местната общност взема бъдещето си в свои ръце".

Районът има изключителен потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм: еко, селски, приключенски и културен.
"Проектът ни предвижда проучване на нуждите на местните хора от обучения и информация, както и обмяна на опит с вече стартирали примери за малък и среден бизнес в селски туризъм.
Обиколката ни в Община Сапарева баня показа изключително адекватен диалог с местните хора и особено кметовете. Очакваме изключително ползотворно сътрудничество в тази насока, заяви Добромир Добрев - експерт по туризъм.