Мерките срещу COVID-19 обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Това уточняват от министерството на туризма във връзка с призива на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти в ЕС през следващите месеци с оглед ситуацията с коронавируса.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души.

Меркел настоява държавите в ЕС да затворят ски курортите поне до януари
Обновена

Меркел настоява държавите в ЕС да затворят ски курортите поне до януари

Италия подкрепя отлагане на ски сезона, Австрия предлага ЕС да плати, ако затвори ски зони

От ведомството уверяват, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждавали високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси.

От министерството подчертават, че няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам, поясняват още от ведомството.

Те уверяват, че всекидневно следят информациите от държавите в Европейския съюз по повод ограничителните мерки, свързани с овладяване на разпространението на Covid -19. За разлика от голяма част от Европейските страни, които постепенно предприемат стъпки за премахване на рестрикциите от следващата седмица, България въвежда своите ограничителни мерки от 23.30 ч. на 27 ноември 2020 г. и те ще продължат до 21 декември 2020 г., съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването.