След 1 септември започва изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата си, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии, напомнят от БАБХ.

За улеснение на собствениците на прасета инспектори на БАБХ ще посетят населените места за изплащане на помощите, като кметовете ще обявят предварително деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.

300 лв. за задния двор са достатъчни, убедена Танева

300 лв. за задния двор са достатъчни, убедена Танева

Според нея мерките за биосигурност не са тежки за стопанствата

Обезщетения могат да получат собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,,лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Те трябва да бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен до 26 август.

От Агенцията по храните съобщават, че заявленията за обезщетение се подават в кметствата. За да има право на финансова помощ, собственикът трябва да е извършил почистване и дезинфекция, както и да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за поне 12 месеца след последната дезинфекция.

Ангажимент на кметовете е да публикуват на публично място списъците със стопаните, които трябва да получат помощ.

Нинова: С 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората

Нинова: С 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората

"Българи, не се поддавайте на манипулации и разделение", зове лидерът на БСП