Четири малки ловни сокола, излюпени в Спасителния център за диви животни на сдружение "Зелени балкани" в Стара Загора, бяха настанени днес във временни волиери, преди да бъдат пуснати на свобода в дивата природа.

Това съобщи д-р Христина Клисурова от Спасителния център, цитирана от Радио Стара Загора.

"Това е голямо събитие за нас. Този вид соколи са изчезнали от българските земи преди повече от 70 години. Малките соколчета, които ще пуснем на свобода, са на възраст 30-40 дни. Те са първите излюпени у нас от соколите, внесени от Германия, Словакия и Чехия", каза д-р Клисурова.

Ловните соколчета са вече във временните волиери.

Колегите й от "Зелени Балкани" са положили изключителни усилия за създаването на това поколение. Птиците са били под постоянен 24-часов надзор, следено е всяко тяхно действие. Така след 70-годишно отсъствие, ловни соколи отново ще кръжат в родното небе.

Такова освобождаване на соколи се прави за трети път у нас. Мястото, на което ще бъдат освободени птиците, се пази в тайна заради страховете на природозащитниците от набези на недобросъвестни ловци.
"Нашите грижи за соколчетата не приключват, те ще бъдат маркирани с предаватели и ще следим тяхната миграция", каза още Клисурова.