Спасиха от изгаряне врачанския храм „Св. Николай", съобщи modernavratza.com.

Църквата се е запалила малко преди 12:00 часа. Веднага на място са пристигнали два пожарни автомобила, които са локализирали огъня и са предотвратили пълното изгаряне на храма.

Според първоначалната информация пожарът е предизвикан от забравен, неизключен бързовар, намиращ се в задната част на църквата.

Районът около църквата е отцепен от полицаи, като на гражданите не се допускат близо до мястото. Първоначално е имало съмнения, че куполът на църквата може да се пръсне, но дотам не се е стигнало.

„Притеснен съм, много ми е мъчно и тревожно, но благодаря на Господа, че няма жертви и пламъците не са засегнали вътрешната страна на църквата. Благодарен съм и на пожарникарите. Ако се бяха забавили, църквата сигурно щеше да изгори. Или пораженията щяха да са далеч по-сериозни", коментира Траянополският епископ Киприян, който следеше спасителната операция.

Той разказа, че в 10:00 часа в църквата е имало венчавка, а от 11:00 часа кръщене. По думите му чист късмет е, че няма жертви.

Врачанският храм „Св. Никола" е един от най-старите в града, също и един от най-големите. Енорийската църква е построена на мястото на средновековна църква, също посветена на светеца Николай.