10 души от Германия са били спрени да излетят от Дортмунд за София. Временно са им взели паспортите. Според официалния профил на федералната полиция в Северен Рейн Вестфалия в Twitter е отказано заминаването на една жена и девет мъже, пише "24 часа".

По информация на bTV Федералната полиция на Германия е задържала за разпит на летище Дортмунд 22 крайнодесни активисти. Германските власти подозират, че тяхната цел е да вземат участие в Луковмарш, за чието провеждане в столицата организаторите му са обявили датата 22 февруари. 

Специалните части на федералната полиция ще решат дали на заподозрените ще им бъде позволено да пътуват

Фандъкова разчита на полицията за Луковмарш

Фандъкова разчита на полицията за Луковмарш

Всяка година със заповед се забранява провеждане на шествието

Шествието Луковмарш традиционно се организира от Български национален съюз. Ежегодно има препоръки за неговото спиране, но от полицията осигуряват охрана както за протестиращите, така и за хората, които са против протеста.

Освен герой от Първата световна война, убитият от комунисти генерал и ръководител на Съюза на българските национални легиони - ген. Христо Луков, е обвиняван в антисемитизъм и прокарване на идеите на Третия Райх у нас.

Много неправителствени организации определят проявата като неонацистка, а столичният кмет Йорданка Фандъкова го забрани със заповед с оглед това дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии. Прокуратурата организира проверка на законосъобразността на дейността на Български национален съюз.