гораМинистър Мехмед Дикме, постоянният представител на Програмата за развитие на ООН у нас Марта Руедас и кметовете на 11 общини ще подпишат меморандум, с който реално стартира изпълнението на проекта “Устойчиво развитие на селските райони”.

Проектът има тригодишен срок на реализация и е на стойност 1 325 000 долара. Постигане на устойчиво развитие на земеделието, горското стопанство и алтернативния туризъм са основните цели на проекта, който стартира пилотно в 11 общини на Пернишка, Монтанска, Благоевградска, Кърджалийска и Хасковска област. Критерият за избор на общините е те да са в изостанали селски райони на страната с потенциал за развитие на туризъм и трансгранично сътрудничество по инициативата на ЕС “Лидер+”, както и 50 % от площта им да е заета от горски масиви.

Една от основните цели на проекта през 2003 година е да бъдат създадени местни инициативни групи в 11-те общини, които да подпомагат разработването на проекти в областта на земеделието, горското стопанство и туризма, съобщиха от Министерството на земеделието и горите.