Столична община ще подменя безплатно стари печки. Мерките са част от кампанията за по-чист въздух в града, съобщи bTV.

140 домакинства в София, които се отопляват с печки на дърва, ще могат да ги заменят с пелетни камини или газови. Това ще се случа за сметка на общината.

Проектът се финансира с европейски средства и в него участват шест общини от страната - София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана. Пилотната му фаза започва от догодина.

Целта е да се намали количеството на фини прахови частици с два тона годишно, тъй като те са основен проблем за качеството на атмосферния въздух у нас.

Йоана Христова, заместник-кмет по екология, обяснява, че основните критерии, по които ще се избират домакинствата, са да се отопляват на дърва и въглища, да са собственици или съсобственици на имотите, които са с жилищно предназначение.

Необходимо е да са заявили своето желание и да са платили към момента на кандидатстването данъците на имота си. Кварталите или населените места трябва да са в близост до пътни артерии с натоварен трафик, допълни още Христова.

Според актуалните данни завишени нива на фини прахови частици в покрайнините на София - "Драгалевци", "Факултета", "Казичене", както и Мало Бучино и Владая.