Фирмата FCC, която строи Дунав мост 2 замърсява реката. С коли на фирмата в района на Безмитната зона във Видин са докарани бидони с неизвестно съдържание, които са били излети в реката. Сигнал за това е подаден от служители на нафтостанцията, които са усетили неприятни миризми в района.

Експерти от екоинспекцията в Монтана са извършили незабавна проверка по сигнала.
„Сигналът е основателен", каза за Радио Видин Деница Славкова - директор на РИОСВ-Монтана.

Назначена е незабавна проверка, за да се установи достоверността на информацията. Уведомени са инспекторите от РЗИ-Видин. При проверката е присъствал представител на община Видин и подателят на сигнала за уточняване на точното местоположение.

"На място установихме, че са натрупани отпадъци - битови, строителни, празни пластмасови бутилки. Към момента на проверката не констатирахме изливане на течности, но екипът е усетил неприятна миризма", каза още Деница Славкова.

За установените факти и обстоятелства е изготвен констативен протокол, в който са дадени предписания на дружеството с кратки срокове за разделяне на отпадъците по вид и предаването им на лица, притежаващи необходимите документи за дейности с отпадъци по реда на чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. Едно от изискванията е да бъдат обособени и обозначени площадки за разделно събиране на отпадъците.