Всички анализи, които в момента правим, показват, че един от най-важните приоритети за младите хора е доброто заплащане и добрите условия на труд. Това мотивира младите кадри да останат в България. Някои от работодателите у нас отговарят на нуждите на младите служители, но за съжаление те са само в някои сектори. Това каза за news.bg зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по време на форума "Образование и кариера" в НДК.

По думите ѝ правителството е увеличило минималната работна заплата на 560 лева, но работодателите трябва да осъзнаят, че когато имаме нови технологии и искаме да задържим млади, образовани и квалифицирани хора, няма как да стане с минимално заплащане.

Йотова иска да спрем да произвеждаме безработни висшисти

Йотова иска да спрем да произвеждаме безработни висшисти

Заплатата все още е топприоритет

Петрова акцентира на това, че отдавна е минало времето, когато в България са били привличани чужди инвеститори поради ниското възнаграждение на труда. "Работната ръка беше почти на безценица", допълни тя.

Точно за да се превъзмогне демографската криза, според зам.-министъра, трябва младите хора да бъдат задържани в страната ни, да има условия те да се развиват, да създават семейства и да имат кариерно развитие.

Срещите на млади хора с работодатели е добър мотив тези хора да намерят своето място и да се реализират в България. Има формули, по които трябва да работим и точно тези формули са един добър модел, който ние трябва да следваме, каза Петрова, но не уточни кои са те.

1/3 от българите между 30 и 34 години са висшисти

1/3 от българите между 30 и 34 години са висшисти

52.4% от сънародниците ни между 15 и 64 години са работели през 2018 г.

По данни на министерството около 5% са безработните висшисти. Трябва да се направи мост между образование и работодатели, така че още в студентските и ученическите години младите хора да имат връзка с производството и с бъдещата си работа. Тогава, според Петрова, младите хора ще бъдат професионално подготвени и уверени. Дуалното образование е област, към която трябва да бъдат насочени повече усилия, коментира още Султанка Петрова. Тя изрази мнение, че българското образование трябва да бъде приоритет и да дава възможност на всички деца да бъдат включени в него."