Духовниците от столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" отказват да служат Литургия заедно с архимандрит Дионисий, съобщи БНР в разговор с отец Костадин от храм-паметника "Св. Ал. Невски". Архимандритът бе назначен за предстоятел на патриаршеската катедрала.

Архимандрит Дионисий да се оттегли в манастир, зове Явор Дачков

Архимандрит Дионисий да се оттегли в манастир, зове Явор Дачков

Архимандритът искал да ръководи реставрацията на "Св. Александър Невски" заради парите

"Той забравя защо е застанал пред Светия престол, че застава пред Светите тайни. Църквата е  Христоцентризъм – Христос е пред нас. Всичко останало са асоциации. И когато един човек поругае най-святото нещо... Всеки има своята съвест и своята позиция", дипломатично обясни причината за оттеглянето на свещениците от съслужение с назначения им предстоятел на храма.

Според свещенослужителя, архимандрит Дионисий отложил Литургията от 10 часа на Гергьовден, защото очаквал, че ще бъде с Негово Светейшество и с духовниците на водосвета във връзка с празника на армията и на парада, който се прави пред храма "Света София". "На всички ще стане ясно, че там го няма", каза отец Костадин.

Таксата за "Св. Александър Невски" не била съгласувана със Светия Синод

Таксата за "Св. Александър Невски" не била съгласувана със Светия Синод

Решението било на архимандрит Дионисий

Той цитира психиатърът Николай Михайлов, който заявил, че архимандритът имал тежки проблеми в самия себе си.

Свещениците се подготвят да водят служби без архимандрита, а когато той служи – те ще се отдръпват, обясни отец Костадин. Духовниците ще внесат писмо на следващото заседание на Светия Синод. В интернет също има петиция с настояване за тежко наказание за архимандрита, който се опитва да въведе непозната в България традиция да има заря на Великден.

Припомняме, преди време само реакцията на миряни и свещеници спря апетитите му за растеж в духовен сан. Архимандрит Дионисий е забелязван и при въвеждането в на т.нар. архонтска титла на някои от богатите българи, както и при участие в масонски ритуали. Снимките от тези събития са публично известни.