2013 г. да бъде мирна, здрава, щастлива, благоденствена за България и за всички люде.

За това се помоли Американският и австралийски митрополит Йосиф, който отслужи в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Света Василиева литургия и молебен за здраве и благоденствие на българския народ през новата 2013 година, съобщава БНТ.

Митрополит Йосиф разказа притча за обиколката на старата година. На 31 декември - малко преди свършването на годината, старата година решила да обиколи света и да чуе какво разказват хората за нея.

След чутото тя останала недоволна - всички хора разказвали, че за нещастията и скърбите им старата година била виновна, продължи митрополит Йосиф. На изпроводяк старата година казала на хората, че годината е знак за време и затова тази мярка не може да се посочи за виновна, а за всички нещастия са си виновни хората с техните дела и живот.

Поуката от тази притча, по думите на митрополит Йосиф, е да бъдем благодарни на Господ за старата година, за всичко, което той ни е дал, и да измолим неговите милост и щедрост за през новата година - да бъде тя мирна, здрава, щастлива, благоденствена, добра за нашето отечество България, за всички българи в родината и извън нея, за всички държави и за всички люде.

Истината, която трябва да знаем, е, че българинът много рядко е умирал от глад, защото не само с хляб живее човек, а и с всяко слово, което излиза от Божиите уста, каза митрополит Йосиф.

В Светото Евангелие ясно ще намерим, че Господ ни говори, че ние няма да загинем от недояждане, но ти, българино, и аз, и всички ние, гладуваме и жадуваме от духовен глад и жажда. И само Господ може да задоволи тези наши нужди, каза митрополит Йосиф.