Светият Синод призова отговорните институции да предотвратят излъчването на филма „Шифърът на Леонардо” по едноименния роман на Дан Браун.

Светият Синод е дълбоко обезпокоен и възмутен от този богохулен и лъжеисторически филм.
Това се казва в официалното изявление на Светия Синод, изпратено до СЕМ и средствата за масова информация.

От Синода определят филма като „зловреден, оскърбителен за вярващите християни и руши нравствените устои на обществото и държавата”.
Според българската православна църква излъчването на филма може да се отрази пагубно на борбата срещу пороци като наркоманията, проституцията, престъпността и „други злини на съвремието”.

Помолен за коментар представителят на гръцката православна църква митрополит Еротиус заяви, че не е гледал филма и няма да коментира скандалната екранизация.
Припомняме, че гръцката православна църква свали филма от екраните на южната ни съседка.

Християнският свят бе скандализиран от момента в „Шифърът на Леонардо”, в който се разкрива интимната връзка между Исус Христос и Мария Магдалена, която ражда момиче от него.

Еротиус обясни, че е бил във Варна на среща с млади вярващи. Не си заслужава да се обръща внимание на този филм, заяви от своя страна Великотърновският и великопреславски митрополит Кирил.
Той обясни, че не желае да разговаря с журналисти нито за скандалния филм, нито за ситуацията с патриарх Максим.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че дядо Максим, който е в болница, е прехвърлил пълномощията си на митрополит Кирил.