Светият синод избра тримата кандидати, които отговарят на изискванията за патриарх. Това са Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински, които са избрани с 2/3 от гласовете на членовете на синада, съобщи председателят на комитета за патриаршески събор митрополит Киприан. Те ще бъдат представени на Патриаршески избирателен църковен събор, предаде БНТ. 

В избора не са имали правото да участват митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим, Старозагорският митрополит Киприан, защото нямат навършената възраст, а Доростолският митрополит Яков и Сливенският митрополит Арсений нямат необходимият стаж.

Припомняме, че по-рано през деня Светият синод на Българската православна църква се събра да определи тримата митрополити, между които да бъде избран бъдещият патриарх.

След смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит синодът избра за наместник-председател на БПЦ Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх.

Впоследствие американският митрополит Йосиф съобщи, че ще си направи отвод и няма да участва във вота за патриарх. Малко след кончината на патриарх Неофит митрополит Николай също отказа да бъде издигнат за поста.

Светият синод избира тримата кандидати за патриарх
Обновена

Светият синод избира тримата кандидати за патриарх

Деветима владици отговарят на изискванията, един обаче даде заявка да си направи отвод