Тържествено шествие се проведе в София по повод 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий и Ден на българската азбука, просвета и култура.

В него взеха участие министър-председателят Кирил Петков, министърът на образованието акад. Николай Денков, кметът на София Йорданка Фандъкова и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджкиков.

От висшите политици никой не взе думата пред събралото се множество, което шества от Президентството до Националната библиотека. Поради това за кратко бе затворено движението по бул. "Цар Освободител".

Снимка 575191

Източник: БГНЕС

Патриарх Неофит: Пазете заветите на славните ни предци

Патриарх Неофит: Пазете заветите на славните ни предци

Негово Светейшество направи обръщение по повод 24 май

"С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа - учени, изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство. Поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци, и не на последно място - на нашите преподаватели", прочете обръщение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит белоградчишкият епископ Поликарп.

Снимка 575190

Източник: БГНЕС

Принасяне на добри плодове от усвоените знания пожела още свещеникът на завършващите ученици. "Пазете заветите на славните ни предци и всякога помнете, че всичко това, което е допринесло за съхраняването и оцеляването ни като народ, страна и църква, най-голям е приносът на родната ни писменост, духовност и култура", подчерта той.

И призова - следва да се вдъхновяваме от делото на св. Св. Кирил и Методий и ревностно да пазим техния завет в годините.

Снимка 575189

Източник: БГНЕС

На 24 май всички сме само българи, напомня Радев

На 24 май всички сме само българи, напомня Радев

"Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза"

Многохилядно множество, по данни на Столична община 10 000 души, присъства на празника, детски хор изпълни "Върви, народе възродени", както имаше и поетични рецитали.

Представители на медиите очакваха и премиерът Кирил Петков да коментира актуални теми, но охраната му от НСО не допусна журналистите до правителствения ръководител, който се оттегли в самия край на тържествената част.

Петков: Кирил и Методий завещаха на България най-ценния дар

Петков: Кирил и Методий завещаха на България най-ценния дар

Премиерът и министърът на образованието честитиха 24 май

Послание по случай 24 май отправи и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да сме народ със своя история и своя съдба. С нашите букви изписваме мечтите и страховете си. Чертаем бъднините си със силата на нашата книжовност и неизкоренимото преклонение пред знанието. Това е нашата духовна мощ. Това е заветът на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици, които гонени, бяха приети в България и създадоха нашия духовен код", заявява тя.

По нейни думи създаването на кирилицата е второто кръщение на нашия народ - също толкова свято и съдбовно.

"Получили правото да славим Бога на своя език, носим и отговорността към истината. В това време на полуистини, на недоизречени лъжи, на откровени заблуди трябва да сме неуморни за знанието. Нашият дълг е да не позволяваме на невежеството да побеждава. Да не се прекланяме пред неграмотността с нейните лесни обяснения. Да бъдем търсещи и четящи. Защото нашият 24 май е тържество на знанието и свободата", подчертава Фандъкова.