Откакто Румъния и България се присъединиха към ЕС през януари 2007 г. в докладите на ЕК се алармира за това, че двете страни са били приети в съюза преди да станат готови за това

България и Румъния трябва да действат незабавно, за да изтръгнат сърцето на корупцията.

Под това заглавие излиза материалът на международния анализатор на „Таймс" Бронуен Мадокс.

Откакто Румъния и България се присъединиха към ЕС през януари 2007 г. в докладите на ЕК се алармира за това, че двете страни са били приети в съюза преди да станат готови за това, твърди статията.

В доклада се отбелязва още, че те са загубили всякакъв стимул да се подобряват, споменава се и корупцията (в българския случай - убийствата, извършени от организираната престъпност), и че стандартите на двете страни са неприемливи.

Ще последват санкции ако резултатите от докладите през юли са лоши, твърдят официални източници, цитирани от британстото издание.

В по-голямата си част статията е посветена на северната ни съседка, като се посочва, че през следващия месец Румъния ще трябва да докаже на ЕК, че отбелязва някакъв напредък в борбата с корупцията, която е обхванала и политиката, и обществения живот.

Страната трябва да покаже, че измъква съдебната си система от комунистическата ера и я приближава към Европа от 21 век, отбелязва авторът.

Основната задача да убеди ЕС пада върху румънския правосъден министър, Каталин Мариан Предою, който се сблъска със скептицизма, недоволството и дори гнева от страна на Брюксел.