В почивния сезон, когато трафикът по пътищата се увеличава, някои от шофьорите може да са в лошо настроение или в стрес. Съветите на психолозите могат да облекчат положението.

Една трета от всички леки и средни пътни произшествия, според статистиката, са плод на стрес и лошо настроение на шофьора. Това намалява концентрацията, рязко спадат възможностите за реакция. Оттам пътят до произшествието е много кратък, припомня Дарик, позовавайки се на Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

Някои психолози отричат, че мозъкът на шофьора може да приема и обработва само ограничен обем информация. Повечето обаче са единодушни, че когато голяма част от капацитета на човешкия мозък е ангажирана с проблеми, възможностите за бърза реакция силно намаляват.

Според тях, най-опасни са хората, които често пътуват служебно. Лоша сделка или ругатня от началника могат така да натоварят психически шофьора, че той изобщо да не се концентрира върху движението. Твърди се дори, че тежкото психическо състояние е подобно на алкохолно опиянение.

Освен умората и пренапрежението опасни са също самодоволството и прекаленото самочувствие. Психолозите дават пример с младежи, връщащи се късно през нощта от дискотека. Без да са пили алкохол или вземали наркотици, те са "напомпани" от силната музика, превъзбудени от приятната компания и новата приятелка. Твърде често такива пътувания завършват трагично, което се потвърждава и от полицейските статистики.

Ето няколко съвета от психолог как да управлявате кола, ако сте пренатоварен или в лошо настроение: 

  1. Карайте по-бавно от обикновено.
  2. Не пушете, това отвлича вниманието.
  3. Не пускайте радиото, то пречи на концентрацията.
  4. В никакъв случай не се карайте с пътниците и не псувайте други участници в движението - това ви прави особено агресивен.
  5. Сутрин закусете добре, но не пийте много кафе.
  6. Преди път не се занимавайте с тежка физическа работа.
  7. Ако има няколко колони от коли по пътя, не ги сменяйте често и рязко. Няма да стигнете по-бързо.