Предвид огромното разпространение на СПИН испанската църква разреши на вярващите да използват презервативи. Това обяви генералният секретар и ръководител на пресслужбата на висшия църковен орган Конференция на епископите на Испания, Хуан Антонио Мартинес Камино.

Това първото подобно разрешение от страна на католическа църква, коментира РИА “Новости”.
Безпрецедентното за католическия свят решение бе взето с много трудности. Разрешението е следствие на среща във вторник между Камино и министъра на здравеопазването Елена Салгадо, след която свещеникът обяви, че в позицията на църквата по този въпрос има много неразбиране и предразсъдъци, на които трябва да се сложи край.

Ватикана обаче веднага възрази своето недоволство от отклонението от догмата, която категорично забранява използването на всякакви противозачатъчни средства, включително и презервативи.

В резултат на следващия ден падре Камино заяви, че се отказва от думите си и че “използването на презервативи е против човешкия морал” и припомни, че единствената гаранция за предпазване от СПИН е отказа от сексуални отношения извън брака и взаимната вярност на съпрузите.
Реакциите в Испания на тези колебания на епископите бяха учудващо резки и предизвикаха горещи спорове.

Сравнително малко останаха поддръжниците на забраната за използване на презервативи. Сред тях е бившият министър и ревностен католик, 84-годишният Мануел Фрага Ирибарне, който в момента е президент на автономната област Галисия. Той гордо заяви, че никога не е ползвал презервативи и не възнамерява да ги използва и за в бъдеще.

Мнозинството от испанците обаче се доволни от разрешението на църквата. Здравният министър Сагалдо подчерта, че на всеки три дни в света от СПИН умират толкова хора, колкото са жертвите на земетресението в Югоизточна Азия и църквата не може да пренебрегва този факт.

В резултат отец Камино направи ново изявление, в което обяви, че на вярващите се разрешава да използват презервативи, но с уговорката, че това се отнася само за тези, които не са семейни или такива, които не могат да устоят на изкушението от сексуална връзка, с риск от заразяване със СПИН.