Над 20 са свлачищата по републиканската пътна мрежа, които се укрепват това лято, съобщи пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В 17 стари свлачища има наново активирани процеси, поясни той.

Сред активните свлачища, по които се работи през този летен сезон, са Сливен-Ичера-Градец и свлачището по пътя между Арбанаси и Велико Търново.

Превантивни дейности има и в свлачищни зони по Черноморието – във Варна, Аксаково и Сарафово. Дейности по укрепване на подпорни стени се извършват по второкласния път Пловдив - Асеновград – Смолян, поясни регионалният зам.-министър.

Приети бяха промени в Закона за устройството на територията, с които се забрани строителството в свлачищни райони с липса на изградена канализация. Николай Нанков заяви, че се извършва строг контрол. За пример той посочи, че от подадени 56 инвестиционни намерения в свлачищни райони от началото на годината за строителна дейност са одобрени едва 3 и то след извършване на съответните геоукрепителни мероприятия.

По Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. ще бъдат вложени близо 60 млн. лв. за укрепване и превенция. Над 2 млн. лв. са предвидени за мониторинг и превантивни дейности на 19 обекта, а останалите средства за укрепване на 28 свлачища, приоритетно по републиканската пътна мрежа и защита на социална инфраструктура, основно в Северозападна България.