Претърсването и проверяването на членовете на ОМО „Илинден" - ПИРИН от страна на българската полиция продължават.

Това отбелязва в днешния си брой скопският Утрински весник. В него се посочва, че България иска да унижи македонското малцинство.

Изданието цитира думите на прокурорът от Софийска градска прокуратура Илияна Славова, според която има сериозни нарушения, заради които партията на македонците не е регистрирана.

Прокурор Славова обяснява, че по-голямата част от подписалите се в учредителния документ, не са присъствали лично на събранието за учредяването на  ОМО „Илинден" - ПИРИН и подписите им са фалшифицирани.

Смятам, че духът на Тодор Живков още живее в България. Призовавам всички интелектуалци, демократи да се обявят против фашисткото отношение на българската полиция спрямо македонците.
              Есад Рахик

Илияна Славова казва още, че сред учредителите на партията е имало и непълнолетни деца, което е закононарушение.

Утрински весник цитира и изказванията на професорът по философия Иван Калчев, който е и председател на Българо-македонското дружество, според когото полицейските проверки на членовете на ОМО „Илинден" - ПИРИН е нарушаване на човешките права.

Според скопския вестник именно поради тази причина София никога не е зачитала права на малцинствата, особено това на македонците.
Чудя се как при това положение и с това отношение към македонското малцинство, България ще стане член на ЕС, допълва Калчев пред Утрински весник.

Според професора Европейският съюз не зачита европейските стандарти за правата на малцинствата.

На хората от ОМО „Илинден" - ПИРИН им остава само да се опират на Господ, защото няма институция, която да ги разбере, допълва Калчев.

Скопското издание публикува и думите на журналиста Георги Коритаров, според когото българските власти имат правомощията да проверяват хора, ако има данни за нередности.

Коритаров заявява пред Утрински весник, че е по-важно България и Македония единна стратегия за сътрудничество.
Изданието се оплаква в същия материал, че българските медии игнорират проблема с ОМО „Илинден" - ПИРИН.

Според Утрински весник македонските журналисти са обвинявани от българските си колеги, че са агенти на македонското разузнаване.