Само за два дни /в периода 3-ти – 5-ти март 2006/ пожарникарите в страната са участвали в погасяването на 584 пожари в сухи треви и полски площи, при които са унищожени близо 13 000 дка ниви, ливади и пасища.

46 500 дка ниви, ливади и пасища са засегнати в различна степен при близо 4800 пожара в сухи треви от началото на годината до 26-ти март.

За същия период са възникнали 9 горски пожара на различни места в страната.

Пролетното затопляне и избуялата ниска растителност благоприятстват развитието на пожари през този сезон.

С покачването на температурите нараства и броят на пожарите в поземления и горски фонд, тъй като много от стопаните през този период предприемат пролетно почистване на дворните места и стопанствата си от суха растителност, палене на стърнища и почистване на синори.

Броят на пожарите в сухи треви и полски площи бележи относително повишаване в сравнение със същия период на миналата година – за първото тримесечие на 2005–та те са 4301, а за първите три месеца на тази година – 4796.

По данни на НСПАБ чувствителното завишение на броя на пожарите се дължи на паленето на стърнища и изгаряне на растителни отпадъци в стопанствата и дворовете. За предотвратяване на разрастването на пожарите в поземления фонд и горите с встъпването в пролетно- летния сезон от гл. секретар на МВР са изпратени указания за вземане на конкретни мерки, както и търсене на отговорност от нарушителите.

Указания за вземане на конкретни мерки до началниците на РЗПАБ е изпратил и директорът на НТПАБ. За извършеното те ще подават ежедневно информация в НСПАБ – МВР.