гора В бюджета за следващата година средствата за екология ще бъдат увеличени два пъти. Това заяви министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова, цитирана от БНР, при откриването на екопарк “Водениците” до Дългопол, Варненска област.

По повод обгазяването на Стара Загора ще бъдат отпуснати 80 млн. евро по програмата ИСПО от Европейския съюз и 200 млн. долара по кредитна линия от Японската банка.

В центъра на Стара Загора ще бъде изградена мобилна инсталация за измерване на замърсеността на въздуха. Долорес Арсенова съобщи, че в Провадия и Дългопол 150 декара ще бъдат обявени за защитени територии. Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова откри образователен екопарк в защитената местност “Водениците” край село Сладка вода, област Варна.

Инициативата се реализира във връзка с Европейската седмица на мобилността и Деня без автомобили - 22 септември. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е финансирало с 20 900 лева изграждането на образователния екопарк по проект на училище “Цар Симеон I”.

Екопаркът обхваща част от защитената местност с 450 дка горска площ и 10 уникални карстови пещери.