БТА11 служители на БТА – предимно редактори, са получили заповеди за дисциплинарни уволнения по смисъла на Кодекса на труда. Това съобщиха протестиращите служители на телеграфната агенция с писмо до медиите.

В него се припомня, че днес в пресклуба на БТА ще се проведе Общо събрание на служителите на Агенцията, свикано от синдикалните организации. На него ще се обсъди и реши какви да са следващите действия, предвид задълбочаващата се криза в БТА.

На 12 март – сряда, протестиращите в Агенцията чрез позивни, които изтичаха в емисиите на БТА, публично настояха за незабавното освобождаване на генералния директор на БТА Стоян Чешмеджиев и на неговия екип.

Ръководството на Агенцията тогава определи тези действия като “грубо нарушаване на трудовата дисциплина и технологичния процес в БТА”, заявяват още протестиращите.

По-рано днес група от протестиращите служители – предимно редактори, бяха запознати със заповеди на ръководството, че са им наложени дисциплинарни наказания по смисъла на Кодекса на труда – “последно предупреждение за уволнение”. Ръководството на Агенцията, освен пред медиите, не предприе процедура за събиране на официални писмени обяснения от всички служители.

Длъжни сме да подчертаем, са казва в писмото, че това е протест не само на редактори, а и на всички протестиращи репортери и служители на БТА.

Приемаме издадените заповеди като саморазправа на генералния директор на БТА и на неговия екип с определен кръг служители. Убедени сме, че това е пореден опит на ръководството на Агенцията да сплаши протестиращите. Ще предприемем всички възможни действия за защита на Агенцията и на нашите, гарантирани от Конституцията права на съдебна защита и на мирен протест срещу некомпетентното ръководство на БТА.