С национално турне в 15 града една от най-мащабните екологични инициативи у нас, която поощрява едновременно рециклирането и четенето - инициативата "Книги за смет", ще отбележи 10 години от своето първо издание. Проявата е в рамките на няколко уикенда през май, юни и септември, съобщиха организаторите.

Добре познатият регламент на "Книги за смет" предвижда всеки, донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор. Всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията на кампанията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

Сред израните тази година градове има такива, в които кампанията никога не е гостувала до момента, като Карлово, Видин, Силистра, Хасково и Петрич.

Първият етап на 10-годишното издание ще се състои през май и юни на следните дати и в следните градове:

21 май, събота:

- Карлово: паркинг на Kaufland Карлово на ул. "Теофан Райнов" № 72.

22 май, неделя:

- Видин: паркинг на Kaufland Видин на бул. "Паноя" № 41.

28 май, събота:

- Плевен: паркинг на Kaufland Плевен на ул. "Сан Стефано" № 80;

- Велико Търново: паркинг на Kaufland Велико Търново наул. "Краков" № 2Б;

- Варна: паркинг на Kaufland Варна на ул. "Девня" 24.

29 май, неделя:

- Русе: паркинг на Kaufland Русе на бул. Липник № 8;

- Силистра: паркинг на Kaufland Силистра на ул. "Н. Й. Вапцаров" № 8.

4 юни, събота:

- Хасково: паркинг на Kaufland Хасково на бул. "Съединение" № 44.

- Кюстендил: паркинг на Kaufland Кюстендил на бул. "Македония" № 10.

- Петрич: паркинг на Kaufland Петрич на ул. "Първомайски път" № 1.

5 юни, неделя:

- Стара Загора: паркинг на Kaufland Стара Загора на ул. "Стамо Пулев" № 2.

Във всички градове събитията започват от 10 часа и продължават до 13 часа. Второто издание на "Книги за смет" 2022 ще се състои през септември в София, Пловдив и Бургас и други градове, като повече подробности за есенните събития ще бъдат обявени допълнително.

Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в "Книги за смет" да носят пластмасата изпразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

В дългосрочен план целта е да бъде намалена употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да има 100% рециклируеми опаковки на продуктите собствена марка.

От първото издание на "Книги за смет" досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани близо 100 тона пластмасови отпадъци и са раздадени над сто хиляди книги.