В Европа тръгна кампания в защита на мюсюлманките да носят хиджаб Започна кампания в защита на правата на мюсюлманските жени в Европа да носят ислямски кърпи на главата, съобщи Reuters, цитиран от Religiabg.com.

Въпросът за носенето на хиджаб – традиционната забрадка, стигаща до раменете, – разпали спорове в Европа и подчерта разликите между стремящите се към интегриране мюсюлмани.

Около 250 делегати от 14 страни се събраха в Сити Хол в Лондон, за да защитят мюсюлманското женско право. Сред най-яростните поддръжници на кампанията е мюсюлманският богослов Юсуф ал-Карадави, който призова Франция да отмени забраната за носене на хиджаб в училища.

"Тази забрана събужда манталитета на гето, а вие сте мюсюлмани-антагонисти. Може ли тази забрана да изразява цивилизацията? Това е стъпка назад. Това е против религиозната и индивидуалната свобода”, заяви ал-Карадави.

Решението на Франция за хиджаба бе осъдено и от кмета на Лондон Кен Ливингстън, който каза по време на проявата:
“Френската забрана е най-реакционното предложение, което някога е било разглеждано от парламент в Европа от времето на втората световна война”.

Забраната за носене на хиджаб обаче бе въведена и в някои провинции в Германия.