Ал Джазира - Ирак Иракското правителство реши да закрие за 30 дни багдатския офис на катарската телевизия “Ал Джазира”. Това съобщи представител на иракското министерство на вътрешните работи, цитиран от Би Би Си.

На пресконференция в Ирак иракският премиер Ияд Алауи заяви: “Ние поискахме специална независима комисия да наблюдава “Ал Джазира” през последните 4 седмици, за да установи дали телевизията подбужда към насилие и омраза.
Това решение беше взето от националния комитет по сигурността, за да защитим иракския народ и интересите му”.

Министърът на вътрешните работи Фалах Накиб заяви преди няколко дни, че арабските спътникови телевизионни канали поощряват похищенията на хора, показвайки кадри със заложници, които са заплашвани с убийство.

В края на юли, по време на интервю за “Ал Джазира” иракският външен министър Хошияр Зебари обвини телевизията в изопачено отразяване на събитията и намекна, че може да бъде забранено на сътрудниците й да работят в Ирак.

Говорител на телевизията съобщи, че още не са получили мотивите за решението. Съжаляваме за това, “Ал Джазира” ще направи всичко по силите си да отразява събитията в Ирак в рамките на ограниченията, каза говорителят.
Той обаче подчерта, че решението на иракското правителство e неразумно и посяга както върху свободата на словото, така и върху правото на арабския народ по света да получава пълна картина от това, което става в такъв важен регион като Ирак.