Комитетът на министрите към Съвета на Европа започна проверка за случая с ОМО „Илинден" - ПИРИН и България.
Проверката обаче няма да приключи бързо, посочва в днешния си брой скопският Утрински весник.

Случаят на ОМО „Илинден" - ПИРИН не е единственият от този вид в Съвета на Европа.
Друг популярен конфликт е „Кипър срещу Турция", чието разглеждане продължава с години, допълва изданието.

На последното си редовно заседание, провело се на 5-ти и 6-ти декември, представители на групата за защита на човешките права към Комитетът на министрите разгледа казуса „ОМО „Илинден" - ПИРИН".

Утрински весник коментира още, че при преглед на изпълнение на присъдите, Европейският съд за правата на човека „с тревога" констатира, че мотивите, които посочва България за отказ за регистрация на партията на македонците, е че признаването на ОМО „Илинден" - ПИРИН е в противоречие с текстовете в Конвенцията за правата на човека.

Съдът в Страсбург  е обезпокоен, че българските власти не правят нищо, за да спрат насилието над македонското малцинство, коментира скопският вестник.
Съдът по правата на човека отбелязва, че случващото се в България противоречи на демократичното общество.

Съдът в Страсбург констатира още, че членовете на ОМО „Илинден" - ПИРИН по никакъв начин не застрашават мира и сигурността в България.

По отношение на острите изказвания на македонците за България, допълва Утрински весник, Съдът по правата на човека е на мнение, че свободното изразяване на мнение не се отнася само за „информация" и „идеи", а и за отправяме на критики, изразяване на недоволство и прочие.

Комитетът на министрите към Съвета на Европа очаква да получи и допълнително информация във връзка с повторния отказ за регистрация на партията на македонското малцинство в България, за самата процедура, за самата „партия" и за възможността й тя да бъде регистрирана като гражданско сдружение.

Комитетът на министрите настоява да получи от българските власти данни за изпълнението на постановената от Съда в Страсбург присъда срещу страната ни, както и информация за регистрирането на партии у нас.

Не търсим междуетническо напрежение, а само решение на проблем, който е важен.
ОМО „Илинден" - ПИРИН

В процедурата на Комитета на министрите няма нищо спекулативно, самата процедура на проверка е започнала преди около 6 месеца и се очаква да продължи още толкова, коментира Утрински весник.

Изданието допълва, че постоянната мисия на Македония в Съвета на Европа, която получава непрекъснати инструкции от македонското Министерство на външните работи, ще продължава да следи случая с ОМО „Илинден"-ПИРИН, както и за това дали се спазват международните правила по Европейската конвенция за правата на човека и решението на Съда в Страсбург.