Долорес Арсенова Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова ще присъства на официалното откриване и въвеждане в експлоатация на комбинирана система за дезинфекция и стерилизация на инфекциозни болнични отпадъци SINTION на територията на Многопрофилна болница за активно лечение ”Царица Йоанна”, София, съобщи пресцентър на МОСВ.

Новата система за дезинфекция и стерилизация на инфекциозни отпадъци SINTION е напълно автоматична, компактна и безопасна за управление. Инфекциозните отпадъци ще бъдат третирани на място в болницата, при източника на генериране. Обезвреждането на отпадъка се извършва на база на комбиниране на методите на дезинфекция чрез високочестотни микровълни и стерилизация с наситена пара. Последният етап е вакуум-фаза, който свежда до минимум разпространението на неприятни миризми и образуването на кондензати. Наличието на бактериален въздушен филтър гарантира изпускането на безопасни емисии към атмосферата.

“Пилотен проект за прилагане на система за разделно събиране на твърди болнични отпадъци в УБ “Царица Йоанна” стартира през 1998 г. в рамките на българо-датския проект “Изгаряне на инфекциозни и патологични болнични отпадъци от здравните заведения на територията на град София”.

Чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда МОСВ отпусна средства на стойност 181 874 лева за реализирането на пилотния проект, в чиито рамки е извършен ремонт и оборудване на помещение за временно съхранение на опасни болнични отпадъци, помещение за колички и контейнери, изгражда се хладилна камера за патологични болнични отпадъци и агрегат към хладилната камера-разделен тип на стойност 39 576 лв.

Оборудването на болницата се извършва на три етапа. Първият етап - експеримент и оборудване на две клиники на стойност 13 444 лв., и вторият етап - оборудване на цялата болница на стойност 84 778 лв., са изцяло приключили. Сега завършва и третият етап - оборудване на Диагностично-консултативен център на стойност 34 014 лв. За обучение на персонала са изразходвани 10 062 лв.

С помощта на МОСВ се реализираха няколко проекта като първа стъпка по изпълнение на мероприятията, залегнали в Националната програма за управление на отпадъците 2003-2007г. (приета на 11.12.2003г. от Министерски съвет).

С въвеждането в експлоатация на новия инсинератор за болнични отпадъци и микровълновото съоръжение в МБАЛСМ “Пирогов” и с въвеждането на разделното събиране на отпадъците в софийските лечебни заведения се постави началото на изграждане на мрежа от инсталации, които отговарят на съвременните технически изисквания и намаляват потенциалния риск за медицинските работници.