Младежки фестивал "Будителски слова" в духовния и просветен център "Св. Архангел Михаил" започна във Варна, съобщи Двери. Той се организира с помощта на общината.

Фестивалът, който ще продължи до 2 ноември, представлява поредица от срещи на ученици от морския град със съвременни български творци. Темите на срещите са посветени на българския език и будителите от времето на св. Седмочисленици и св. Иван Рилски до наши дни.

Фестивалът е посветен и вдъхновен от Денят на народните будители. Сред участниците са доц. д-р Веселина Вачкова - специалист по история на Златния век, Калин Терзийски - писател, Емил Димитров - историк и писател, Калин Руменов - радиожурналист и други.

Според организаторите това е един подходящ начин за отбелязване на този ден и се надяват чрез фестивала „Будителски слова" Денят на народните будители във Варна да се превърне  в поредица от празници на българския дух.

Сред лекциите е и: "Типографска култура, православие и имперски амбиции - разговор с Димитър Трайчев, Сталкер студио.

Празникът на народните будители е въведен през 1923 г. - три години след подписването на Ньойския договор, когато българското общество изпитва остра нужда от истински духовни ценности и ги намира в личния пример и идейното наследството на най-мъдрите българи от Златния век до днес.

В Прокламацията за празника тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски (дядо на сегашния декан на Богословския факултет на СУ, пише: "Нека денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни".