В резултат на снеготопене и оттичане на реките се очакват по-съществени повишения на водните басейни в южните и централни части на страната. Това съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Вследствие на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, се очаква днес водните нива да се задържат или повишат.

В Дунавския басейн повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра.

В Черноморски басейн нивата на реките ще се понижават.

В Източнобеломорски басейн за река Тунджа са възможни повишения в средното течение.
При река Марица в резултат на снеготопене и оттичане на реките са възможни повишения в средното и долно течение на основната река.
За река Арда в резултат снеготопене и оттичане на реките са възможни повишения в средното и долно течение на реката.

От екоминистерството отбелязват, че според системата за ранно предупреждение водните нива в басейна на реките Марица, Тунджа и Арда ще са под праговете за предупреждение.

В резултат на снеготопене са възможни повишения в средното и долното течения на реките Места и Струма в Западнобеломорски басейн.

Отбелязва се, че в направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

От МОСВ посочват, че през изминалото денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се задържали или са се повишили. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

Нивата на наблюдаваните реки в Дунавския басейн са се изменили от - 10 см до + 106 см. По-значителни повишения са отчетени на следните измервателни станции: река Искър при Ореховица с + 106 см, река Бели Вит при Тетевен с + 20 см, река Осъм при Троян с + 46 см, а при Ловеч с + 60 см.

Нивата на наблюдаваните реки в Черноморския басейн са се изменили от - 6 см до + 6 см.

Нивата на наблюдаваните реки в Източнобеломорски басейн в средните и долни течения са се понижавали или задържали. Повишения са отчетени в горните течения на наблюдаваните реки с до + 42см.

Нивата на наблюдаваните реки в Западнобеломорски басейн са се изменили от - 10 см до + 2 см, посочват още от екоминистерството.