Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави празничното богослужение по случай Възкресение Христово.

То започна в 23.30 часа в събота и се проведе в Катедралния храм "Св. Александър Невски" в София.

Благодатният огън, който пристигна с известно закъснение у нас от Йерусалимбе внесен с литийно шествие в катедралния храм.

Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан прочете слово по случай Възкресение Христово.

Сред хилядите миряни в храма бе и президентът Росен Плевнелиев.

На летище Пловдив Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай донесе се спря пред журналистите с думите: „ Да пребъде благодатта, светлината на свещения огън да озари всички ни. Христос Воскресе!”.

Огънят бе донесен в София от църковно-държавна делегация, водена от директора на Дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет Емил Велинов и от Знеполския епископ Йоан.

Светинята е отнесена по епархиите на БПЦ.

Вчера българската официална църковна делегация отпътува за Йерусалим за участие последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово над Божи Гроб слиза Благодатният огън.

Делегацията е ръководена от Пловдивския митрополит Николай и в състава й влизат преосвещените епископи Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Велички Сионий, викарий на Видинския митрополит, Траянополски Киприян, викарий на Врачанския митрополит, както и свещенослужителите Любомир Казашки (Ловчанска епархия), Васил Топузлиев (Софийска епархия) и Йоан Попянков (Сливенска епархия).

На Велика събота в параклиса на Божи гроб в Йерусалим за пореден път се случи чудотворното слизане на Благодатния огън.

Пет минути по-рано йерусалимският и арменският патриарси влязоха в параклиса, за да измолят Благодатния огън.

Под възгласите на хилядите поклоници, дошли на Божи гроб патриархът на Йерусалим излезе с трите свитъка от по 33 свещи, запалени от Божия огън.

По-рано днес - при изключителни мерки за сигурност, десетки хиляди поклонници се събраха в Стария град Йерусалим в очакване на Благодатния огън в храма на Гроба господен.

Тъй като храмът не може да побере повече от 7 хиляди души, на площадите около храма са сложени големи телеекрани, на които се излъчва спускането на Благодатния огън.

Тези, които няма да успеят да влязат в храма, ще могат да получат частица от пламъка - хората си предават един на друг огъня като запалват свещ от свещ.

Благодатният огън ежегодно низхожда в Кувуклия (параклиса на Божи гроб) в навечерието на православната Пасха. Първото сведение за това чудо се отнася към IV век от н.е.

Йерусалимският патриарх Теофил III пристига съблечен до свещеническо расо и е проверяван дали няма кибрит или други източници на огън, след което влиза през предварително запечатаната врата на параклиса.

Според преданието денят, в който Благодатният огън не дойде, ще бъде последен за хората, които се намират в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклониците се причестяват преди да влязат в святото място.

Малко преди влизането на патриарха служител внася в пещерата голямо кандило, в което трябва да се запали главният огън, и 33 свещи - по броя на годините на земния живот на Спасителя.

Православните християни твърдят, че той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна. След като бъде изнесен, той се предава от вярващ на вярващ.