Има личности, които стават изразители на обществени и културни потребности, тенденции и очаквания… Една от тези личности е ТОНЧО ЖЕЧЕВ. Той може да се каже, че е ЧОВЕКЪТ ГРАНИЦА на българската култура.

Това са част от уводните думи на Румяна Дамянова, представила литературния сборник, който издават Институтът за литература към БАН и Корпорация “Развитие", за да отдадат почит на писателя, културолога и философа Тончо Жечев в навечерието на 75-годишнината от рождението му.

Сборникът "Вечните страсти български" събира както повече от 50 текста, посветени на Тончо Жечев, така и част от последните му лични творби.
Редакционната колегия на сборника Магда Карабелова, Румяна Дамянова, Пенка Ватова и Георги Цанков ни представя внушителен резултат от духовните усилия на 54 видни съвременни български и чуждестранни хуманитаристи, които тълкуват и дообогатяват темите, над които е размислял създателят на безсмъртни творби като Българският Великден или страстите български, Митът за Одисей, Историята и теориите на един Пигмалион и много други.

Текстовете обхващат широк кръг от проблеми: като се започне от светлината на нашето Възраждане, премине се през дълбоките размисли за традицията и новаторството, за новите прочити на вечните нашенски книги и се стигне до основополагащи теоретични теми.

Магда Карабелова изтъкна, че за създаването на сборника са се обърнали към научната гилдия в цялата страна и с гордост може да каже, че абсолютно всички са откликнали.

Сред най-вълнуващите текстове в сборника са спомените на изтъкнатите наши творци като Йордан Радичков, Светлин Русев, Юлия Кръстева и Цветан Тодоров.

Пред вас е един том, чието качество не стои под съмнение, подчерта Карабелова.
Мястото на Тончо Жечев в българската литература тепърва ще се изучава, защото той е една духовна личност, интересна за целия свят, посочи още Карабелова.

Съставителите на "Вечните страсти български" изразиха признателността си към главния мениджър на Корпорация "Развитие" Александър Александров, тъй като сборникът видя бял свят благодарение на неговото спомоществувателство.

Александров От своя страна г-н Александров сподели, че е щастлив да помогне за издаването на този том - по думите му - книга, в която е събрана много мъдрост.
С настоящото издание “Развитие” още веднъж напомня за традиционната си готовност да помага на българската култура и литература, заяви Александров и напомни, че Тончо Жечев е бил първият председател на журито на Конкурса за нов български роман, организиран от Корпорация "Развитие", конкурс, който вече се превръща в една от най-хубавите литературни традиции в културното ни пространство.

Г-н Александров сподели, че Тончо Жечев е оставил в него не само спомена за един ерудиран човек, но и за човек, вложил всичко от себе си, за да помогне за утвърждаването на конкурса "Развитие".
Главният мениджър на Корпорация "Развитие" напомни още, че не случайно по времето когато Точно Жечев е бил председател на журито на конкурса, лауреат е станал писателят Георги Господинов с "Естествен роман", книга - събитие в литературния ни живот.

Междувременно стана ясно, че “Развитие” ще помогне и за издаването на емблематичния текст на Жечев “Българският Великден”.
В разговор с Александър Александров съпругата на големият наш литератор, Ваня Жечева, е споделила, че приживе Тончо Жечев с лека болка е казвал как твърде луксозното издание на “Българският Великден” е попречило тази книга да достигне до повече българи.
Идеята на корпорацията и Ваня Жечева е предстоящото издание да бъде на една достъпна цена, като освен това от бъдещия тираж ще се отделят няколко хиляди бройки, които да бъдат подарени на библиотеки, училища и университети.