Величкият епископ Сионий е новият игумен на Троянската Света обител. Досегашният игумен на манастира - Баницкият епископ Григорий, поема длъжността викарий на Патриарх Неофит, съобщава БиТиВи.

Рокадите идват след скандалните разкрития за недопустими действия от страна на двама духовници - игуменът на Бачковския манастир Агатоникийският епископ Борис и йеромонах Кирил от Троянската света обител, които скандализираха обществото.

В навечерието на изборите за Варненски митрополит в началото на годината се появи компрометиращ клип за един от фаворитите за мястото - дядо Борис. Заради сексуалните сцени в него обаче то почти моментално бе изтрито от администраторите на най-големия световен сайт за видеообмен. Кадрите не показват лица, но от гласовете и телата авторите на компромата правят извода, че става въпрос за оргии в Бачковския манастир с участието на игумена му Борис, икономката Румяна и три монахини.

Йеромонах Кирил от Троянската обител пък нашумя покрай разпространени клипове, в които разказва на свой секс партньор за гей аферите на монасите в манастира.