17 пъти над нормата е било съдържанието на нитратен азот във водите на река Дунав през месец април. Това показват данните от мониторинг за чистотата на дунавските води на сдружение „Дунавски клуб" в Силистра. Членовете на сдружението са се натъкнали и на други тревожни данни, които очакват отговорите на институциите, съобщава БНР.

Сдружението „Дунавски клуб-Силистра" изпълнява проект за устойчиво управление на дунавското крайбрежие и подобряване достъпа до информация за екологичното състояние на водите на река Дунав в района на град Силистра.

Ръководителят на проекта Пламен Гойчев поясни, че проби за изследване на дунавска вода се вземат два пъти в месеца. Те се изследват по пет показателя: разтворен кислород, киселинност, нитритен азот, нитратен азот и фосфати. Най-драстично е било повишаването на нитратен азот. При норма десет, през април е било 170 милиграма.

Причината са проливните дъждове, които са отмили азотните торове от земеделските земи по поречието на Дунав, смятат от районната здравна инспекция. Никой обаче не коментира дали високите концентрации са застрашили здравето на хората.

Стойностите на нитратен азот, определени от Изпълнителната агенция „Околна среда" и Регионална здравна инспекция-Силистра, се различават с десет пъти. Например Здравна инспекция-Силистра казва осем единици, Изпълнителна агенция „Околна среда" казва една. Оказва се, че методиката е една. Мерните единици и те са едни, милиграми. И сега не знам оттук нататък какво трябва да направим, коментира още Гойчев.

От екипа на проекта настояват за контролни измервания и анализи и ако резултатите  отново са с драстични разлики, ще търсят отговори от екоминистерството.