Начинът на живот на различните общности в страната ще бъде представен от Етнографския музей по проекта за подобряване на образованието и в помощ за развитието на местните икономики. На пресконференция в БТА бе представено как Етнографският музей може да помогне за тази цел.

Институтът за етнология и фолклористика има 8 секции, уточни д-р Петър Кърджилов. От всички служители на БАН те най-много пътуват - в страната и на Балканите и знаят от какво има нужда един регион, за да бъде идеално развит, за да бъде интересен за туристите. Етнографският център може да служи и като консултантски център на бизнеса, уточни той.

Етнографията се занимава с живота на хората - не само на християнското население в страната, а и на останалите общности - евреи, арменци, роми. Тя представя начина на живот от традиционното общество до наши дни, заяви гл. ас. д-р Иглика Мишкова, която е автор на научния проект за образователен център в Националния етнографски музей (НЕМ).

По проекта представители на различните етнически общности в страната да показват техните занаяти - така както направиха ромите с празнуването на Василица и българския празник Сурва, обясни д-р Петър Кърджилов.

Идеята е да има и възможност за обучение на децата на различните занаяти и обичаи. Този начин на живот да не бъде само нещо, което принадлежи на миналото и остава като една ненужна картина, обясни Мишкова целта на проекта.

Вече e събрана сумата за нужния ремонт, необходими са още 33 000 лева за оборудване и обзавеждане на трите помещения в Княжеския дворец, обясни Кърджилов.

Образователният център ще доведе до положителна качествена промяна при детското и училищно образование, ще бъде място за обучение на занаятчии и за консултации на предприемачи в местните икономики в страната, убедени са авторите на проекта.

От Етнографския музей очакват от Задругата на майсторите да помагат с техните знания и умения да се запознаят децата с народните художествени занаяти, сред които има плъстене на вълна, грънчарство и други стари умения и занаяти.

За реализирането на този проект от Етнографския музей имат нужда от още 15 хил. лева за ремонт, предвиждат те да бъдат спестени или от собствени средства. Ще публикуват необходимата сума за оборудване и обзавеждане и списък с нужни предмети за дарение от фирми.

По време на пресконференцията стана ясно, че различни помагала по различни учебни предмети ще бъдат достъпни. Занаятчийските часове ще бъдат заплатени и за учениците, защото в тях се влагат материали, които няма как да бъдат безвъзмездно набавени.