Влошава се развитието на неправителствения сектор в България. Това показва Индексът за устойчивост на неправителствените организации в България за 2019 г., който е 3.5 (развиваща се устойчивост).

Според индекса, влошаването спрямо предходната година (3.4 за 2018 г.), но негативната тенденция е за втора поредна година.

През 2019 има спад в пет от общо седем наблюдавани области: Правна среда, Организационен капацитет, Финансова устойчивост, Застъпничество и Обществен престиж. Без развитие са областите Секторна инфраструктура и Предоставяне на услуги. 

Еврокомисията ползва и данни на НПО за Доклада за правосъдието

Еврокомисията ползва и данни на НПО за Доклада за правосъдието

Първата мисия по новия хоризонтален механизъм за върховенство на правото бе онлайн

Припомняме, от февруари започна регистрация на НПО-та за участие в Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО). На 14 май приключи електронният избор на Съвета за развитие на гражданското общество. Одобрени за участие във вота бяха 379 неправителствени организации, а избирателната активност - 75%.

На 19 май от ВМРО поискаха проверка на всички НПО-та, които работят в гетата.

През юни бившият правосъден министър Данаил Кирилов върна процедурата за НПО-тата, които наблюдават съдебната реформа.

България продължава да е най-бедната страна в ЕС. Почти 1/3-та от населението е застрашено от бедност или социално изключване. В страната ни е с най-големия процент на хора - 20,9%, които не могат да си позволят да плащат сметките си или да отопляват домовете си.

Политическото положение се характеризира с поляризация, популизъм и политически борби.

Общият брой НПО в страната към 2019 г. е около 16 000. Според НСИ 13 870 от тях са подали годишни отчети за 2018 г.

Индексът проследява развитието на гражданския сектор в 24 държави от Централна и Източна Европа и Евразия вече 23 години. За България той се изработва от Американската агенция за международно развитие (USAID) в партньорство с Българския център за нестопанско право (БЦНП).

За 2019 г. в четири от наблюдаваните страни Индексът бележи спад. Това са Беларус, България, Полша и Сърбия. През 2019 г. България се нарежда на десето място, след Хърватия. Това е едно място надолу за страната ни спрямо 2018 г. С най-висока степен на устойчивост за поредна година е Естония, а в дъното на класацията са Беларус и Азербайджан.

Негативната публичната кампания срещу неправителствения сектор у нас е сред факторите за влошаващия се индекс, се казва в годишния доклад.