Стотици сигнали за нашествие на змии са подадени в различните райони на страната. 157 са сигналите получени за последните два месеца, обяви Калоян Белчев от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от „Репортер".

Най-много са сигналите в София, Бургас, Велико Търново и Пловдив. Специалистите намират за притеснителен факта, че влечугите са се насочили към градовете. Оказва се, че по селата няма много сигнали, но е необичайно, че в градовете са масови.

Калоян Белчев споделя, че от 21 май до 20 юли в пожарната са постъпили 18 сигнала за змии в дворове и сгради в Бургас, 21 в Пловдив, 10 във Велико Търново и 18 в София. Според него е необичайно, че има толкова много сигнали за столицата. Белчев изтъкна, че освен 18-те сигнала, получени в пожарната, в Столична община са регистрирани още 68 сигнала за змии в детските градини и училищата.

Столичани са притеснени от честите появи на студенокръвните. 30-годишен жител на „Люлин" 10 разказва, че като тръгвал на работа една сутрин чул, че колата му издава странен звук. Когато отворил капака на автомобила си, от двигателя изпълзяла змия.

Биолозите твърдят, че в повечето случаи става дума за безопасни влечуги, като смок и водна змия, но все пак е добре хората да се пазят от тях.

Над 10 души са ухапани от отровни змии от началото на лятото, трима от тях - в Благоевград. За последните 2 месеца двама мъже са постъпили в токсикологията в „Пирогов" след ухапване от змии.