Вода, замърсена с нитрати, пият хората в 18 великотърновски села, сочат данни на районната здравна инспекция. Най-тревожни са данните за павликенското село Горна Липница, където съдържанието на отрови е с близо 50% над нормата или 78 мг на литър, съобщава БиТиВи.

Виновни за ситуацията са арендаторите, смятат хората от селото.

„Границата, коя е границата, как да я определиш и колко да я определиш. Ти спазваш определените норми от закона, които ти позволяват при наторяването и пръскането", казва Велка Костова, управител на земеделска кооперация.

По закон водоизточниците трябва да имат санитарни зони, които ограничават близостта им до замърсители. В Горна Липница е обособена само една, с граници от 1955 година. Другите две задължителни зони липсват. Така от Басейнова дирекция-Плевен се оказват безсилни пред проблема, разбира в разговор по телефона кметът на селото.

„Не може примерно Горна Липница да си плащат по 1.50 лева на кубик и същевременно да си купуват вода хората от магазина бутилирана, за да пият", подчертава Юлко Палов, кмет на селото.

От ВИК обясниха, че се грижат за 250 вододайни зони. В много от тях отчитат прогресивно завишаване на нитратите още от 2009 година.

Най-рисков контингент са малките деца до 1-годишна възраст, бременните жени и хората, които са претърпели операция на стомашно чревния тракт", допълва от здравна гледна точка д-р Нели Иванова, зам.-директор на РЗИ - Велико Търново.