Централната екологична лаборатория на Института по биоразнообразие и екосистеми при БАН извърши повторни спешни изследвания на водите и почвите около сметището на Карлово.

Резултатите от проверката сочат, че почвите и водите в района около депото са пренаситени и отровени в пъти над допустимите концентрации на тежки метали. Пренасищането е с мед, кадмиий, никел, олово и желязо.

До проверката на БАН се стигна, след като през септември месец експерти от РИОСВ Пловдив и Басейнова дирекция извършиха проверка, от която единствено бе констатирано, че няма замърсяване на водите на реката край депото.

За проверките настояват жители на град Баня, които не веднъж са подавали сигнали за замърсяване на реката СТряма. През септември месец сигналът беше и за отровена риба.

В официален отговор до народния представител Методи Андреев МОСВ посочва, че за периода 2009 до 2014 на община Карлово са били наложени санкции от РИОСВ в размер на 646 903.25 лв за неправилна експлоатация на сметището, съобщава БГНЕС.

След официалния доклад на БАН, в който се казва, че има неколкократно превишаване на допустимите норми на замърсяването, днес прокуратурата се е самосезирила и е образувала проверка.