Отлагат със седмица пристигането на чудотворната икона "Надежда на обезнадеждените", пише dveri.bg. Малко по-рано от Светия Синод съобщиха, че заради проблеми от страна на Аргеологическата комисия в Гърция се отлага идването на иконата в страната ни.

Оказа се, че междувременно от нашето посолство в Атина, се е заинтересували от случая с отложеното донасяне на чудотворната икона.

Служители направили проверка вече имат уверение, че в края на следващата седмица ще се издаде нужното разрешение от Централния археологически съвет на южната ни съседка за изнасяне на иконата зад граница. Така ще може веднага след това иконата на Божията майка да бъде донесена за поклонение у нас.

Светинята трябваше да пристигне от гръцкия манастир Панагия Миртия и да бъде посрещната днес в 18:00 ч. в столичния катедрален храм „Св. Неделя".

Вместо това обаче посетителите на храма ще имат възможността да се поклонят на друга чудотворна икона на Св. Богородица, която е от манастира "Козиница", с вградени мощи на четирима светци: Св. Харалампий, Св. Дионисий, Св. Пантелеймон и Св. Петка Търновска.

От Синода призовават да не забравяме, че като православни християни, пред която и икона на Св. Богородица да се помолим, ние всъщност се обръщаме към Бога.

Междувременно от Църногорския манастир „Св. бесребреници Козма и Дамян" ще бъде донесена за поклонение чудотворната икона на Св. Богородица от манастира "Козиница", с вградени мощи на четирима светци: св. Харалампий, св. Дионисий, св. Пантелеймон и св. Петка Търновска.

Посрещането на иконата и всенощното бдение ще се състоят по първоначално оповестената програма: в събота, 16 май, от 18 ч. - посрещане на иконата в манастира;

20 ч. - начало на всенощното бдение. През целия ден в неделя иконата ще остане за поклонение в манастира.

Иконата на Божията Майка от манастира "Козиница" ще бъде и в Германския манастир "Св. Йоан Рилски", където също запазват първоначално обявената програма за поклонението.

"По милост Божия ще имаме възможността да се поклоним на чудотворната икона на св. Богородица от манастира "Козиница", с вградени мощи на четирима светци: св. Харалампий, св. Дионисий, св. Пантелеймон и св. Петка Търновска", се казва в съобщение от светата обител, където е бил и закрилникът на България - Св. Йоан Рилски.