Всеки четвърти българин се замисля да емигрира от страната. Това показват резултатите от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа".

Изследването е проведено сред 1002 пълнолетни българи, съобщават от центъра. Изследователите са заложили на въпроси, свързани с наболели социални проблеми в страната ни през последните години.

От "Тренд" намират за тревожни дяловете на младежите между 18 и 29 години, където малко над половината обмислят възможността да живеят зад граница. Готовност за вътрешна миграция или емиграция почти няма при по-възрастните.

Замислящите се да емигрират най-много предпочитат Германия. След това се нареждат Великобритания и Испания. САЩ и Италия попадат по-надолу в списъка с предпочитани дестинации за емигриране.

При три предоставени опции - да емигрират, да живеят, където са сега и да мигрират в други населено място в България, близо 70 % от запитаните отговарят, че искат да живеят на същото място. На вътрешна миграция са склонни само 7 %.

Да не станат жертва на някакво престъпление се страхуват 61 % от българите. С нарастването на възрастта този процент се увеличава. От "Тренд" коментират, че по всичко личи, че най-уязвими се чувстват най-възрастните. Мнозинството софиянци също се страхуват, че могат да станат жертва на престъпление.

900 000 българи са изнудвани от телефонни измамници

900 000 българи са изнудвани от телефонни измамници

Показва проучване на "Тренд"

Припомня се, че в последните години много хора станаха жертви на т.нар. телефонни измамници. Затова от "Тренд" са решили да тестват какъв процент от нашенците са били потенциални жертви на телефонни измами. 17 % от запитаните са получавали обаждане от непознат, който им иска пари.

От центъра са приели, че 1 % от извадката на проучването е равно на 55 000 души, така че установяват, че около 900 000 души са били потенциални жертви на измамниците. Хората над 60 години са най-потърпевши. Обаждания с искане за пари са получавали една четвърт от тях. От центъра си обясняват високия процент с факта, че "ало" измамниците звънят на домашни телефони, а пенсионерите прекарват най-много време вкъщи.

От резултатите от изследването прави впечатление, че образованието продължава да е ценност за българина и се свързва с по-добър живот. 80 % са на мнение, че е важно да си добре образован, за да успееш в живота. Сред по-младите възрастови групи около една четвърт не смятат така, но въпреки това мнозинството навсякъде подчертава важността на образованието, отбелязват от изследователския център.

Над половината от българските граждани смятат, че живеят с известни лишения. Над една четвърт от хората със завършено висше образование обаче живеят без лишения. В столицата живеят повече хора без лишения, отколкото такива с големи лишения.

С твърдението, че България е място, където могат да си подобрят жизнения стандарт, се съгласяват близо една трета от българите. На обратното мнение са 62 %. От "Тренд" коментират, че прави впечатление, че има разлика в отговорите в зависимост от образователния статус. Най-големите оптимисти, че в България могат да си подобрят жизнения стандарт, са висшистите.

51% от запитаните не са съгласни, че в България може да се живее спокойно. 45% са на обратното мнение.

Малко под една трета смятат, че в България може да си намериш добра работа, докато 61% са на обратното мнение.

Над една четвърт от българите са готови да работят повече, за да изкарват повече пари. Над половината биха се задоволили със стандартния 8-часов работен ден.

Да си сменят работното място искат 23 % от всички анкетирани. Най-висок е процентът на тези между 18 у 29 години. На не малка част настоящото им работно място е тяхната първа работа и перспективите пред тях да се отварят възможностите на трудовия пазар предстоят. Най-консервативни са хората в предпенсионна възраст. Те не са склонни да поемат такива рискове.

Най-висок е процентът на хората, които искат да сменят работното си място, в София. Според изследователите това е обяснимо, защото столицата предлага много други възможности. В малките градове и селата не е така и хората са доволни от работата, която имат.