Седемте рилски езера да заемат място в списъка на световното културно и природно наследство към ЮНЕСКО е едно от предложенията на група еколози, които са притеснени от презастрояването и увеличения туристопоток в красивата планинска местност.

Еколозите изразиха вижданията си на организирана кръгла маса на тема: "Опазване и устойчиво развитие на Седемте рилски езера".

Според председателя на сдружение „Зелени инициативи" Диана Хусеин провеждането на кампания в национален мащаб за включването на езерата към списъка на ЮНЕСКО е една от основните мерки, които могат да съхранят местността.

Не трябва да допускаме да се случи така след някоя друга година да имаме само едни блата и да няма какъв туризъм да развиваме там", предупреди още Хусеин.

По думите й езерата в Рила трябва да бъдат опазени, тъй като те представляват една много крехка екосистема.

От „Зелени инициативи" призоваха решението на проблема със Седемте рилски езера да бъда открито в конструктивен диалог, в който да участват всички заинтересовани страни, включително и инвеститорите. Според еколозите най-важният въпрос е именно как ще се регулира туристопотока в тази планинска местност.

Превръщането на Седемте рилски езера в застроена местност, наподобяваща морския ни курорт Слънчев бряг, е основно притеснение и за заместник-министъра на околната среда и водите Атанас Костадинов.

Едва ли и самите собственици на хотели биха искали да направят нещо като Слънчев бряг 2 в Рила. В момента обаче се опитват да направят именно това", предупреди зам.-министър Костадинов.

Според него една природа не може да се нарече жива, ако не е в контакт с хората. Устойчивият подход, чиято липса се отразява на околната среда, на хората и на страната като цяло, е това, което ще търси екологичното министерство.

Зам.-министър Атанас Костадинов направи интересно предложение, което се изразява в създаването на „зелен" кодекс, част от българското законодателство. „Трябва да започнем да говорим за дефициране на екологичното законодателство, за система от зелени закони", заяви зам.-министърът и отсече, че е „крайно време това, което всички определяме като ценности, да бъде модифицирано чрез един „зелен" кодекс.

Като място за поклонение евродепутатът Владимир Уручев определи Седемте рилски езера, който също участва в дискусията за проблемите и необходимите последващи стъпки за красивите рилски езера.