Шофьорът на "Юнион-Ивкони", за когото се смяташе, че е пиян и ще управлява автобус на компанията от "Виктория" в Лондон до София, е бил изряден. За това информират от фирмата превозвач в свое съобщение до медиите.

От компанията са категорични, че новината за пияния шофьор е фалшива и цели само да демонизира компанията.
Превозвачът отправя и преки обвинения към bTV в изнудване.

Български пътници на бунт заради пиян шофьор в автобуса им от Лондон

Български пътници на бунт заради пиян шофьор в автобуса им от Лондон

Пътниците извикали полиция

Фактите според "Ивкони":

Автобусът с регистрационен номер "СВ 9941 КР" изпълнявал редовен курс по линията София-Лондон-София. Рейсът трябвало да отпътува в 22 часа местно време на 13 октомври от автогара "Виктория стейшън" в Лондон.

"Графикът за работа на екипажите, който е изцяло съобразен с Регламент 561 на ЕК, предвижда шофьор 1, който е почивал повече от 48 часа в хотел в Лондон, да управлява автобуса до Германия (времето за шофиране без почивките е 9 часа), откъдето да застъпят шофьори 2 и 3, които също са почивали 24 часа в хотел преди да застъпят", обясняват от компанията. Заедно с тримата шофьори обаче се придвижвал и четвърти - шофьор 4, който докарал автобуса до Лондон и следвало да се придвижи паразитно (без да шофира) до Германия. Там същият следвало да почива 24 часа, от където да продължи по друга дестинация.

Тогава обаче пътници (от "Ивкони" ги определят като "будни граждани", с кавички - бел. ред.) видели човек с униформа на фирмата (шофьор 4) и се усъмнили, че същият е пиян. От фирмата превозвач не посочват дали наистина е имало страх сред пътуващите.

"Въпреки уверенията на шофьор 1 и на дежурните диспечери от Централата на фирмата в София, че набеденият четвърти водач (придвижващ се паразитно) е пътник, който в този и следващия ден е в почивка, притеснените пътници викат полиция", пишат от "Ивкони".

На място пристигнали органи на реда. Те констатирали изрядността на документите и водачите. Униформените даже показали на пътниците на рейса резултатите от пробата за алкохол на водачите, която била 0.00 промила, информират още от компанията, допълвайки, че във всеки момент и на всяка тяхна международна линия компанията разполага с шофьор "на разположение", който да може да обезпечи извънредни ситуации.

Проверяват масово автобуси и камиони

Проверяват масово автобуси и камиони

На територията на цялата страна и другите членки на ЕС

Защо "Юнион-Ивкони" обвинява bTV в рекет?

Според фирмата превозвач срещу нея се наблюдава целенасочена кампания. Такава категорично имало и от телевизия bTV, обясняват още.

Според съобщението на компанията на 17 август тази година мениджър продажби в медията оферира реклама за "Юнион-Ивкони". На 20 август мениджърът в рекламния отдел на "Ивкони" отговорил, че ще коментира предложението с ръководството на превозвача, но вероятно фирмата нямало да се съгласи на толкова висок бюджет.

"Следва период на "преговори" и уточнения, в който няколко пъти бяхме "медийни герои" в подобни фалшиви новини", пишат от "Ивкони" и продължават:
"На 27 септември мениджърът продажби в bTV ни напомни за себе си, като ни изпрати договор за реклама за 50 000 лв. без ДДС месечно!"

В писмото към медиите от "Ивкони" прилагат части от въпросния договор, който останал неподписан. В това обаче от компанията виждат повод за последвалите "фалшиви новини".

"Юнион-Ивкони": Поредната порция фалшиви новини, целящи да демонизират "Юнион- Ивкони", и разбира се, сме наясно, че ще продължат да бъдат продуцирани, за да "информират" аудиторията на "независимата и обективна, работеща в интерес на обществото българска медия" bTV. А иначе - Свободата да избираме е отговорност.

В отговор на това превозвачът започва кампания под наслов "Не на рекета с фалшиви новини" - посредством информационните канали, с които разполага, от фирмата ще информират за опити за изнудване от медии.

В съобщението се посочва и че фирмата ще си търси правата в съда: Да срещнем адвокатите си в съда с тези на БТВ и на всички техни "репортери", както и на медиите, позволили си да разпространяват фалшиви новини и да уронват авторитета на "Юнион-Ивкони". И да ви информираме за резултатите от всеки един процес.

По-късно през деня се получи и отговор на писмото на "Юнион-Ивкони" от страна на bTV Media Group.

Телевизията заявява, че всички репортажи в bTV Новините, разработени след получаване на сигнали от зрители, се подготвят според най-високите журналистически стандарти и се излъчват в обществен интерес, с цел информиране по важни въпроси, вкл. свързани със сигурността на гражданите.

Редакционният екип на bTV никога не се влияе от търговските взаимоотношения на медийната група и прилага най-високите професионални стандарти за качествена журналистика всеки ден.