От Главното мюфтийство изразяват загрижеността относно гласувания на първо четене законопроект за ограничаване и забраняване на мюсюлманското облекло. Това е била темата, разисквана на първото заседание на Съвета на духовните водачи.

ВМРО готови със законопроекта за забрана на бурките

ВМРО готови със законопроекта за забрана на бурките

Санкциите ще бъдат много по-строги по отношение на принуда към децата

"Съветът е убеден, че предприетите законови стъпки няма да допринесат за сигурността и спокойствието на българското общество, напротив те ще подтикнат определени лица към не регламентирано извършване на определени дейности, защото природата не търпи празнота, а всяко действие поражда ответна реакция", заканват се от мюфтийството.

От мюфтийството съобщават, че този съвет е един от висшите органи на Мюсюлманско изповедание, който включва в състава си всички главни мюфтии и председатели на Висшия мюсюлмански съвет, ръководили религиозните дела на мюсюлманската общност в България след 1990 г. Заседанието е проведено на 26 юли, съобщението пристигна на редакционния ни мейл на 28 юли 2016 година.

"В момент, когато редица опити за укрепване на националната сигурност будят респект, борбата срещу радикалните действия на различни лица и течения заемат важно място в действията на почти всички държави, естествено и в България трябва да се предприемат определени мерки в съответствие с обстановката в страната – без да се игнорира и без да се преувеличава това, което се случва и може да се случва", пишат от мюфтийството.

"Членовете на Съвета на духовните водачи, отчитайки тази реалност, изразиха тревогата и загрижеността си по отношение на законопроекта за ограничаване и забраняване на мюсюлманското облекло, което е божествено предписание, както и проектите за промени в Закона за вероизповеданията и Наказателния кодекс", определят от мюфтийството.

Според тях, голяма част от предложенията за законодателни промени са опит за ограничаване на права, които са гарантирани от Конституцията и международните правни норми за защита на правата на човека.

Съветът заседава много рядко и в правомощията му е да разглежда въпроси от изключително и съдбовно значение за мюсюлманите. В това заседание участваха главните мюфтии д-р Мустафа Хаджи, Фикри Сали,  Селим Мехмед и председателите на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, Хюсеин Карамолла, Ридван Кадьов и Басри Пехливан. Единствената точка в дневния ред бе разглеждане на законопроектите, които са в дневния ред на Народното събрание, съобщиха от мюсюлманското вероизповедание.