Забраняваме оловните бензини от 2004Страната ни се задължава да спре производството и продажбата на оловни бензини. Това се казва в ратифицираната от парламента конвенция за трансгранични замърсявания. От началото на следващата година е забранено по бензиностанциите да се продава оловен бензин.

Ще се извършва мониторинг на емисиите от олово, живак и кадмий, които се отделят от предприятията за преработка на черни и цветни метали, топлоцентралите, които използват въглища и нефтените рафинерии. Това съобщи пред БНР Веселин Къндев, директор на Дирекция “Въздух” в Министерството на околната среда и водите.

От 3 до 6 милиона лева ще струва въвеждането на мониторингови системи във всички топлоцентрали, като само за една са необходими между 200 и 600 хиляди лева. До 1 януари 2008 година всички ТЕЦ-ове, нефтени предприятия и преработващите черни и цветни метали трябва да внедрят нови съоръжения и оборудване за намаляване на замърсяването на околната среда. Ако не изпълнят изискванията, те ще бъдат затворени.