"При модернизацията на най-стария лифт в ски зона Банско приложихме най-високите екологични норми. Лифтът Шилигарника-Тодорка е построен през 1984 година за младежката зимна универсиада и до момента е бил най-старото функциониращо съоръжение в ски зона Банско. Модернизацията е не само технически наложителна, но и силно желана от посетителите на ски зоната", гласи съобщение на Маренго трейдинг.

Обновеният лифт преминава по същото трасе, но със съществени подобрения на капацитета и на скоростта. Досега разстоянието от 2350 метра се преминаваше за над 20 минути на 3-седалковия лифт.

Новият 6-седалков лифт с капацитет 2400 човека на час ще достига подножието на връх Тодорка само за шест минути. Той ше обслужва пистите Балканиада, Томба, Петицата и Десетката. Подобренията ще повишат чувствително предлаганите ски услуги в зона Банско.

"С цел максимално опазване на околната среда спазвахме най-строгите екологични норми, като поставянето на стълбовете беше извършено от три хеликоптера, специално наети за целта от Швейцария. За да се изпълнят задължителните изисквания за безопасност съгласно актуализираната Директива на Европейската Комисия за такъв вид съоръжения се предвиждаше премахване на около 80 дървета", се казва в съобщението на фирмата.

На 30 октомври 2015 година експерти от пет институции, една от които е Министерството на околната среда и водите единодушно решиха, че за да се изпълнят европейските изисквания за безопасност е необходимо отстраняването само на 57 дървета, твърдят от компанията. "Маренго Трейдинг има пълната готовност да залеси три пъти повече дървета на място, съгласувано и с разрешението на Дирекция на НП Пирин", уверяват бизнесмените..

След като спазихме всички изисквания на българското и европейското законодателство и това беше установено от държавните органи, модернизираният лифт ще бъде въведен в експлоатация още преди началото на предстоящия зимен сезон.