Българският културен клуб – Скопие призовава гражданите на Македония и младото поколение да бъдат запознати с истинската история за военните действия против немските окупаторски войски на територията на страната.

Във връзка със 70-годишнината от края на Втората световна война в Европа в Струмица се организирана кръгла маса.

В продължение на всички следвоенни години, сред македонската общественост се насажда илюзорното убеждение, че единствени освободители на страната са маршал Йосип Броз Тито и неговите югославски партизани. В началото на 21-век такова примитивна пропаганда е тотално неприемлива като напълно неотговаряща на историческата истина и израз на неуважение към приноса на свободолюбивите народи на антихитлеристката коалиция, които отдават многобройни свидни жертви по бойните полета на Европа и Балканите, се казва в позиция на клуба.

Подчертава се, че особена тема-табу в Македония е участието на България в бойните действия на страната на антихитлеристката коалиция и решаващата роля на българската армия за разгрома на войските на Третия райх във Вардарска Македония.

Както е известно, в резултат на Страцинско-Кумановската и Брегалнишко–Струмишката (провеждани паралелно с Нишката и Косовската) операции, през октомври и ноември 1944г. доблестните Първа и Четвърта български армии, воюващи в състава на 3-ти Украински фронт, изтласкват силите на Вермахта с цената на хиляди скъпи жертви и на 13 и 14 ноември победоносно влизат в Скопие – днешната столица на Македония, припомнят от българския културен клуб.

Отбелязва се, че до този момент на цялата територия на Македония няма нито един паметник, паметен знак или мемориално място, което да увековечи подвига на геройски загиналите български войници и офицери. Вместо това, сред населението продължава да се насажда представата за „бугарскиот фашистички окупатор“ и българите като фашисти по природа – анахроничен акт на целенасочено насаждане на омраза.

В тази връзка БККС призовава държавните институции и обществеността в Македония и България да предприемат съвместни действия за изграждане на паметник и паметни знаци, отбелязващи местата на бойните действия на Българската армия срещу Третия райх!

БККС предлага на първо време такива паметници да бъдат поставени в Скопие и Стражин-Страцин, тъй като това би представлявало недвусмислен жест и искрено доказателство за подобряване на добросъседските отношения между двете страни, посредством които младите поколения ще се възпитават в дух на дружба и приятелство, а ветерани и роднини ще имат възможност да поставят цвете в памет на техните загинали другари и близки.