От утре, 21 декември, инспектори от Българската агенция по безопасност на храните започват засилени проверки по повод Коледните и Новогодишни празници и за това дали на българите се предлагат качествени храни, продукти и услуги, включително и туристически.

Ще бъдат проверявани предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, както обекти предлагащи услугата „all inclusive“.

Инспекторите ще следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните, както и регистрацията на обектите и съответствието на сградов фонд и оборудване.

Целта, декларират от БАБХ, е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.

По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи.
Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.