От Сдружение „Зелени инициативи" реагираха остро на взетото вчера решение на кабинета за застрояване на местността Карадере в община Бяла. Те изпратиха писмо, в което се настоява, че продажбата на българската природа се извършва тайно, без никакво публично обсъждане.

След като само преди броени месеци правителството огласи проекта за изграждане на мегатуристически комплекс в сърцевината на Национален парк Рила, днес бе взето решение за застрояване на уникалната местност Карадере. И това става само дни, след като министърът на екологията категорично отрече да се разглежда инвестиционен проект за тази местност.

Сдружението предупреждава, че ще излязат на протест, ако не се изпълнят техните искания. Сред тях са: гарантиране на промени в законодателството, които да забраняват на правителствата на България да приемат и узаконяват каквито и да е решения за инвестиции, засягащи българската природа, без предварително обсъждане с гражданските организации; гарантиране на участието на гражданския сектор в процедурите по ОВОС с контролни, а не съвещателни функции; принуждаване по законов ред на инвеститорите да включват в своите бордове по изпълнение на проектите на представители на гражданското общество, избрани от самите „зелени организации", които да бъдат гарант за спазване на екологичните норми на страната при строителството.

Относно Карадере сдружението иска незабавни гаранции, че проектът не засяга плажната ивица, двестаметровата зона около нея и съществуващата пътна инфраструктура; да не бъде изсечено нито едно дърво; де не се строи в територии от т.нар. „заменки" и че гората и плажната ивица на Кара дере ще останат неприкосновени.

От „Зелени инициативи" държат инвеститорът да включи с решаващ глас поне двама души, излъчени от зелените организации, като представители в своя ръководен борд за целия период на осъществяване на инвестицията.

По отношение на Национален парк Рила сдружението отправя искане за пълен отказ от инвестиционни намерения в района около Седемте рилски езера, защото, според тях, всяко последващо строителство на огромни комплекси в близост неизбежно ще доунищожи и без това твърде крехкото равновесие на този природен уникат.

С готовност да започнат протестни действия, членовете на сдружението се надяват както на наша, така и на чужда подкрепа.