Стотина жители на разложкото село Баня отново излязоха на протест срещу изграждането на регионално депо за отпадъци край селото, съобщава БГНЕС. В протеста се включиха и жители на Разлог, Банско и околните села - Горно и Долно Драглище, Добърско и Годлево. Всички те са заканиха, че ще умрат, но няма допуснат първа копка на проекта на стойност 12 889 164 лева. Депото, което протестиращите наричат бунище, ще обслужва общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда.

Протестиращите скандираха „оставка" и носеха плакати с текст: „Да спасим разложката котловина", „Не заблуждавайте, зад обещанията за модерно депо стои боклучарник", „Екоминистерството=екоунищожение" и други.

Протестът започна на мястото, където са фургоните до шосето с. Баня - Долно Драглище в 8.00 часа сутринта. Вторият протест се проведе пред параклиса „Чудесата на Света Троица". Там са поставени информационните табели. Протестиращите очакваха днес да бъде направена първата копка на проекта. След като никой не дойде те се усъмниха, че тя е направена някъде на друго място.

Според протестиращите, въпреки редицата законови нарушения, строежът на сметището ще стартира всеки момент, теренът се разчиства, изсечени са стотици над 60-годишни борови дървета. Протестиращите настояват да бъде извършена цялостна проверка на документацията в община Разлог и замразяване изграждането на депото, до изясняване на случая.

Според тях мястото, отредено за депо, е богато на природни дадености, минерални извори с дебит, втори в България след Велинград - 101 литра в секунда, наличие на археологически и културно-исторически паметници, а в непосредствена близост до бъдещото сметище тече пълноводната река Драглишка, изпълнена с рибни пасажи.

Протестиращите се зарекоха, че няма да допуснат делото да бъде изградено, като ще използват всички възможни средства.

Проектът за сметище е от 2004 год., когато кмет на община Разлог е Любен Татарски.